Sposób przygotowania:
Ryba w occie wg laluniWykonanie:
Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam soli ( 2 godzinki moczył się). Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).
Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.
Zagotowałam wodę z solą, cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy. Cebule pokroiłam w talarki i położyłam pierwszą warstwę. Przełożyłam osmażoną rybkę prosto z patelni. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby.
Tak przygotowaną rybkę docisnęłam talerzykiem i zostawiłam na 3-4 dni by doszła w smaku.