lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ryba w occie wg laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo. Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową.

Ryba w occie  wg laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w occie wg laluni

Składniki :

  • 2 kg pstrąga filetowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 6 %
  • 2 cebule białe
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Ryba w occie wg laluni

Wykonanie:

Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam soli ( 2 godzinki moczył się). Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).

Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.

Zagotowałam wodę z solą, cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy. Cebule pokroiłam w talarki i położyłam pierwszą warstwę. Przełożyłam osmażoną rybkę prosto z patelni. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby.

Tak przygotowaną rybkę docisnęłam talerzykiem i zostawiłam na 3-4 dni by doszła w smaku.

Ryba w occie - Wigilia 2016
Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam w soli ( 2 godzinki moczył się).
Ryba w occie - Wigilia 2016
Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.
Ryba w occie - Wigilia 2016
Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy.
Ryba w occie - Wigilia 2016
Przełożyłam usmażoną rybkę prosto z patelni. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby.