gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ryba w galarecie wg gosi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo pyszna rybka w galarecie.

Ryba w galarecie wg gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w galarecie wg gosi

 

  • 50-60 dkg ryby mrożonej np morszczuk
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 mała puszka kukurydzy albo groszku zielonego
  • sól, pieprz, lub pieprz cytrynowy
  • 2 kostki bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym
  • 4 -5łyzek zelatyny
  • 1 litr wody
  • ocet 1/4 szklanki
  • 1 łyzka cukru.

Sposób przygotowania:

Ryba w galarecie wg gosi
Rybę rozmrażamy, solimy i posypyjemy pieprzem,jezeli uzywamy pieprzu cytrynowego to tylko pieprz bo jest z solą. Zagotować wodę włózyc rybę i kostki drobiowe, gotować na małym ogniu az ryba bedzie miekka.Jajka gotujemy na twardo.Marchewkę też gotujemy.Zelatynę zalewamy zimną wodą tyle zeby zelatyne mozna było wymieszać i zostawić az napęcznieje.Ugotowaną rybę wyjmujemy z wody ,odmierzamy wywar zeby było conajmniej 1 litr wywaru dodajemy cukier,ocet, jezeli trzeba to dodajemy jeszcze trochę soli i pieprzu,Zalewa ma być dosyć kwaśna. Jak zalewa się zagotuje dodajemy napęczniałą zelatynę,trochę mieszamy az się rozpusci. W zaleznosci w czym bedziemy robić galaretę na spód dajemy plasterek marchewki kształt mozna wyciąć foremką pozniej plasterek jajka,następnie dajemytrochę groszku z kukurydzą i pokrojone ogórki konserwowe .Następnie dajemy ugotowaną rybę,moze być jeszcze trochę ogórka i kukurydzy z groszkiem.Całość zalewamy zalewą ,odstawiamy az zastygnie Dozalewy mozna dodać pokrojoną natkę pietruszki. Galaretę najlepiej zrobić dzień wczesniej. POLECAM !! ! !
Ryba w galarecie wg gosi
Rozmrożoną rybę posypujemy pieprzem cytrynowym.
Ryba w galarecie wg gosi
Rybę w galarecie mozna zrobić na okrągło.
Ryba w galarecie wg gosi
Pojedyncze porcje pysznej rybki w galarecie
Ryba w galarecie wg gosi
Ryba w galarecie w kształcie tortu..............