AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ryba w zalewie 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorową zalewą z dodatkiem cebuli, ogórków i papryki.

Ryba w zalewie 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w zalewie 2

 

  • 1 kg ryby- najlepiej filetu z morszczuka, mintaja lub pangi, może być też karp.

 

  • ZALEWA:
  • 2-3 cebule
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 szkl. oleju
  • mały przecier pomidorowy- 100 g, może być 200g
  • 8 łyżeczek ketchupu pikantnego
  • 6 łyzeczek octu
  • 4 łyżeczki cukru
  • pieprz, sól do smaku
  • połowa dużego słoika papryki konserwowej
  • połowa dużego słoika ogórków konserwowych.

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki vegety
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Ryba w zalewie 2
CIASTO NALEŚNIKOWE: Rybę wypłukać, pokroić na małe kawałki i osuszyć. Przygotować gęste ciasto naleśnikowe: dobrze wymieszać wszystkie składniki, ciasto musi być bardzo gęste. Kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. ZALEWA: Cebulę zeszklić na oleju. Pozostałe składniki ( wodę, olej, przecier, ketchup i ocet z przyprawami ) gotować około 3 minuty od wrzenia, następnie dodać zeszkloną cebulę oraz paprykę i ogórki pokrojone w kosteczkę. Zamiast papryki, można dodać same ogórki- wtedy dodajemy cały duży słoik ogórków. Można też zrobić z samą papryką- jak kto lubi :) Tą zalewą od razu zalewamy usmażone ryby- w dużej misce lub półmisku kładziemy na zmianę raz warstwę zalewy, raz warstwę ryb. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ryba nasiąknie zalewą. SMACZNEGO :)
Ryba w zalewie 2
Rybę moczymy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ryba w zalewie 2
Rybę można podawać nie tylko w zalewie, smakuje również jako oddzielne danie.
Ryba w zalewie 2
Zalew robimy z przecieru, ketchupu, wody, oleju, dodajemy przyprawy, cebulę, paprykę i ogórki.
Ryba w zalewie 2
Z mąki, wody, jajek i wegety robimy gęste ciasto naleśnikowe.