Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba w soli Kujawskiej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ambitnym kucharzom proponujemy przygotowanie ryby w soli. Tą wyjątkową potrawą na pewno zaskoczycie swoich gości i wzbudzicie ich uznanie.

Ryba w soli Kujawskiej

Składniki:

Ryba w soli Kujawskiej

 

  • 1 kg świeżej ryby w całości (np. sandacz, pstrąg, szczupak)
  • 3 kg lekko wilgotnej Soli Kujawskiej (około 1/2 szklanki wody na 1 kg soli)

Sposób przygotowania:

Ryba w soli Kujawskiej

Wypatroszoną i opłukaną rybę osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną. Rozkładamy na stole folię aluminiową i układamy na niej ok. 1,5 cm warstwę Soli Kujawskiej, układamy rybę i oklejamy w całości pozostałą solą. Utworzony w ten sposób kopiec dociskamy rękoma, aby był bardziej ścisły i zwarty. Następnie rybę owijamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy na grillu ok godziny od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Po zdjęciu z grilla rozbijamy utworzoną skorupę. Resztki rozkruszonej soli usuwamy ściereczką lub pędzelkiem.Rybę podajemy z gotowanymi na parze warzywami, opiekanymi ziemniakami lub surówką z białej kapusty.


Tagi:

ryba ryby pstrąg