2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Książka Kucharska: Sposób na rydza

Rydze marynowane w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Na marynowane należy wybierać rydze jak najmniejsze ,nie mieszać kilku gatunków grzybów w jednym słoiku bo nie będą smaczne

Rydze marynowane w zalewie octowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rydze marynowane w zalewie octowej

 

  • 1 kg rydzów
  • 2 Łyżki soli
  • 2 małe cebule
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl octu 10%
  • ziele angielskie,liść laurowy ,pieprz czarny ziarnisty gorczyca

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rydze marynowane w zalewie octowej
Grzyby oczyścić dokładnie z igliwia ziemi i piasku trzonki odciąć ,przepłukać je kilka razy po bieżącą wodą a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie 15 min odcedzić na sicie i układać warstwami w słoikach można ułożyć na dnie piórka cebuli dla lepszego smaku Wodę z octem i przyprawami zagotować gorącą zalewą zalać rydze ułożone w słoikach zakręcić mocno i pasteryzować 5-10 min nie więcej bo zrobią się miękkie.
Rydze marynowane w zalewie octowej
Grzyby obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Rydze marynowane w zalewie octowej
Układamy rydze w słoikach na dnie układamy cebulę
Rydze marynowane w zalewie octowej
Z podanych skąłdników gotujemy zalewę do grzybów zalewamy i pasteryzujemy

Tagi:

rydze grzyby