Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 292]

Rydze w śmietanie z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najsmaczniejszy grzyb leśny, w sklepach najdroższy. Mnie udało się znaleźć je w lesie. Wyszedł smaczny obiad.

Rydze w śmietanie z makaronem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rydze w śmietanie z makaronem

 

  • 25 dag dowolnego makaronu
  • 40 dag świeżych rydzy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rydze w śmietanie z makaronem
Rydze oczyścić i wypłukać pod bieżaca wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dodać cebulę i rydze. Podsmażać około 15 minut.

Dodać śmietanę i popieprzyć. Podsmażać jeszcze około 15 minut dla zredukowania płynu. Na koniec posolić. Makaron ugotować do miękkości. Dodać do rydzy. Wymieszać,

Na talerzu posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Rydze w śmietanie z makaronem
Piękne świeże rydze prosto z lasu po opłukaniu
Rydze w śmietanie z makaronem
Większe rydze dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki
Rydze w śmietanie z makaronem
Rydze z dodatkiem cebuli podsmażone na maśle
Rydze w śmietanie z makaronem
Ppodsmażone rydze podlane śmietaną 30%.
Rydze w śmietanie z makaronem
Rydze wymiesza z makaronem