Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Risotto z grzybami leśnymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Alternatywa do makaronu z grzybami, smakuje lasem i jest bardzo sytym daniem. Polecam dla odmiany na kolację, przystawkę lub obiad.

Risotto z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Risotto z grzybami leśnymi

 

  • 400 g ryżu krótkiego i owalnego
  • 1 kg grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu i soli
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia
  • łyżka masła
  • szklanka startego parmezanu
  • 1 litr wywaru lub osolonej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami leśnymi
Grzyby oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj na drobno. podsmaż na maśle klarowanym lub oleju z liściem laurowym, dodaj grzyby. Smaż chwilę dodaj sól i pieprz i natkę pietruszki. Po około 5 minutach dodaj ryż . Wszystko razem dokładnie wymieszaj, mieszaj około 3 minut, dodaj pół szklanki wywaru lub słonej wody. Wymieszaj i tak przez 15 minut, tyle czasu potrzebuje ryż aby zmiękł.

Na koniec czasu dodaj łyżkę masła i 2 łyżki parmezanu. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj, i jeżeli potrzeba dodaj odrobinę wody, aby nie było risotto za suche. Podawaj posypane parmezanem. Smacznego.
Risotto z grzybami leśnymi
Cebulę z czosnkiem i liściem laurowym podsmaż krótko na tłuszczu
Risotto z grzybami leśnymi
Do cebuli dodaj grzyby, przyprawy i natkę pietruszki
Risotto z grzybami leśnymi
Do poduszonych grzybów z cebulą dodaj ryż na risotto, dokładnie wymieszaj
Risotto z grzybami leśnymi
Dodawaj wody lub wywaru po pół szklanki przez 15 minut i ciągle mieszaj
Risotto z grzybami leśnymi
Na koniec dodaj masło o parmezan, wymieszaj

Tagi:

risotto dania