gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z sosem grzybowym i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z sosem grzybowym (z grzybami leśnymi) i cukinią podaję na obiad jako danie główne. Polecam.

Makaron z sosem grzybowym i cukinią

Składniki:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią

 

  • 400 gram grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • sól
  • 1/2 średniej cukinii
  • trochę tłuszczu do smażenia
  • 250 ml śmietanki 18%
  • przyprawa uniwersalna typu Kucharek do smaku
  • pieprz
  • 1 opakowanie makaronu świderki

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią

ETAP 1:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią
Ugotowane grzyby leśne odcedzamy na cedzaku.

Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy na kawałki. Dokładnie płuczemy, po czym obgotowujemy z dodatkiem soli dwa razy - za pierwszym razem z jedną obraną cebulą. Odcedzamy.

ETAP 2:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią
Obraną i posiekaną cebulę podsmażamy przez chwilę.

Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.

ETAP 3:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią
Obraną i pokrojoną w kostkę cukinię dodajemy do cebuli.

Cukinię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z cebulą, przyprawiając solą i pierzem, aż zacznie robić się miękka.

ETAP 4:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią
Odcedzone grzyby leśne dodajemy do warzyw.

Do podsmażonych warzyw dodajemy odcedzone grzyby. Mieszamy i dalej podsmażamy wszystko razem przez chwilę.

ETAP 5:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią
Do warzyw i grzybó na koniec wlewamy śmietankę.

Na koniec wlewamy śmietankę i całość doprawiamy przyprawą uniwersalną. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

ETAP 6:

Makaron z sosem grzybowym i cukinią
Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. (gotujemy go wcześniej) Odcedzamy.
Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.