Sposób przygotowania:
Makaron z sosem grzybowym i cukiniąETAP 1:
Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy na kawałki. Dokładnie płuczemy, po czym obgotowujemy z dodatkiem soli dwa razy - za pierwszym razem z jedną obraną cebulą. Odcedzamy.
ETAP 2:
Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu.
ETAP 3:
Cukinię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z cebulą, przyprawiając solą i pierzem, aż zacznie robić się miękka.
ETAP 4:
Do podsmażonych warzyw dodajemy odcedzone grzyby. Mieszamy i dalej podsmażamy wszystko razem przez chwilę.
ETAP 5:
Na koniec wlewamy śmietankę i całość doprawiamy przyprawą uniwersalną. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
ETAP 6:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. (gotujemy go wcześniej) Odcedzamy.
Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.