mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z bitą śmietaną i powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste, szybkie danie na słodki obiad, przekąskę czy deser:)

Ryż z bitą śmietaną i powidłami

Składniki:

Ryż z bitą śmietaną i powidłami

 

  • można na mleku ugotować, ale ja zawsze na wodzie, bo potem i tak śmietankę się dodaje)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • słoiczek śliwkowych powideł
  • garść rodzynek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z bitą śmietaną i powidłami
Ryż włożyć do garnuszka, zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 20min. (tak aby był sypki, jeśli się zdarzy, że zapomnę o nim- co mi się często zdarza, to po ugotowaniu woreczek rozciąć i przesypać ryżyk na sitko, przelać zimną wodą- jest to gwarancją, że ryż zostanie pozbawiony skrobi, która go skleja).

Kremówkę przed ubijaniem, włożyć we woreczku na chwilkę do zamrażalnika lub trochę dłużej do lodówki, chodzi o to żeby była dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubija:) dodać do smaku cukier + cukier wanil. i dalej ubijać.

A więc ryż dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, wykładamy po kilka łyżeczek powideł, na wierzch bita śmietana, na koniec posypujemy rodzynkami.

Tagi:

ryż