mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smak mojego dzieciństwa, proste i szybkie danie z ryżu i jabłek

Ryż z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkami i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż gotuję w lekko osolonym wrzątku, odcedzam i odstawiam. Jabłka myję, obieram ze skórki i usuwam gniazda nasienne. Jabłka kroję na kawałki i przekładam do rondla. Wsypuję cukier i cukier waniliowy. Smażę jabłka na niewielkim ogniu aż zaczną się rozpadać, wtedy dodaję rodzynki i duszę całość jeszcze kilka minut. Ugotowany ryż rozkładam porcjami na talerze, wykładam gorące jabłka. Od razu podaję. Można podawać to danie ze śmietaną lub jogurtem.
Ryż z jabłkami i cynamonem
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda i kroję na kawałki
Ryż z jabłkami i cynamonem
Kawałki jabłek przekładam do rondla, zasypuję cukrem i duszę
Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż gotuję w wodzie, odcedzam i odstawiam
Ryż z jabłkami i cynamonem
Pod koniec do prażonych jabłek dodaję rodzynki