Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż z pieczarkami w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Błyskawiczna w przygotowaniu, smaczna potrawa z ryżem.

Ryż z pieczarkami w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z pieczarkami w pomidorach

 

  • 1 torebka ryżu
  • sól do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 20 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • 400 g pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • szczypiorek - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczarkami w pomidorach
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem. Do grzybów dodać ryż i pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Gotować bez przykrycia tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. Fasolkę odsączyć, dodać do ryżu z grzybami. Dokładnie wymieszać. Podzielić na porcje. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ryż z pieczarkami w pomidorach
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.
Ryż z pieczarkami w pomidorach
Starte na tarce pieczarki dodane do zeszklonej cebuli i usmażone.
Ryż z pieczarkami w pomidorach
Ryż dodany razem z pomidorami do usmażonych grzybów.
Ryż z pieczarkami w pomidorach
Odsączona z zalewy czerwona fasolka dodana do ryżu z grzybami.

Tagi:

ryż