Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem mielonym to danie które smakowało całej naszej rodzinie. Polecam :)

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem

Składniki:

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem

 

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża biała cebula
  • 1 duża papryka
  • 2-3 plastry ananasa z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 75 ml soku z ananas (z puszki)
  • olej do smażenia
  • 200 g ryżu białego
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem
Cebulę i czosnek obieramy, paprykę oczyszczamy z nasion - kroimy w kosteczkę (czosnek posiekałam drobniutko).


Ananasa kroimy dość drobno w paseczki. warzywa przekładamy na patelnie i podsmażamy do zeszklenia, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku - dusimy 5 minut.

Po tym czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy i podgotowujemy 5 minut.

Na koniec dodajemy ananasa, mieszamy. Doprawiamy do smaku - zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.

Ryż gotujemy nas sypko, przekładamy na półmisek, nakładamy gorącą potrawkę, oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

obiad danie