mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa jest doskonałą propozycją na słodki, jesienny deser:)

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

 

  • 4 woreczki ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki (12%)
  • jabłka (ilość wg uznania lub mus jabłkowy) - u mnie 8 szt.
  • ew. cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki i lekko podgotować (podsmażyć). Ryż ugotować, dodać do niego masło, wymieszać i odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ostudzonego ryżu dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno: ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż itd. Na koniec całość polać słodką śmietanką. Naczynie wstawiamy do piekarnika, który nastawiamy na 180OC i zapiekamy ok. 25- 30 min od momentu nagrzania piekarnika do tej temperatury. Podajemy posypane cynamonem i jeśli komuś za mało słodkie cukrem, oczywiście można cynamonem posypać jabłka przed zapiekaniem.