salammbo

salammbo

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ryżowa zapiekanka z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość nietypowa, ale naprawdę warto spróbować.

Ryżowa zapiekanka z patelni

Składniki:

Ryżowa zapiekanka z patelni

 

  • 1 szklanka ryżu
  • ogórków z octu (uwaga, nadają się tylko takie które są kwaśne, jeżeli ktoś robi na słodko
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 małej papryki (lub nawet mniej)
  • 2 duże lub 3 średnie cebule
  • jedna mała cukinia (bez pestek)
  • przyprawy: curry, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Ryżowa zapiekanka z patelni
Obraną i wydrylowaną cukinię ścieramy na tarce w paseczki, to samo robimy z papryką. Ryż obsmażamy na oleju, zalewamy wrzątkiem (jak do risotto), obgotowujemy. Cebulę w międzyczasie kroimy w pióro, ogórki zaś w cienkie plasterki. Kiedy ryż jest prawie miękki dodajemy najpierw cebulę (bo zanim zmięknie to chwilkę potrwa), nieco później cukinię, kukurydzę, paprykę, ogórki i przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilkę aby cukinia zmiękła (niezbyt długo bo się rozpadnie).