wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ryzowka na zbolaly brzuszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ta zupke moja mama zawsze podawala w przypadku wszelkich dolegliwosci zoladkowych. Na pierwsze dni po zatruciach pokarmowych wysmienita.

Ryzowka na zbolaly brzuszek

Składniki:

Ryzowka na zbolaly brzuszek

 

  • 3 skrzydelka z kurczaka;
  • 2 duze marchewki;
  • 1 cebula;
  • kawalek korzenia pietruszki;
  • swieza natka pietruszki;
  • 10 dkg ryzu;

Sposób przygotowania:

Ryzowka na zbolaly brzuszek
Skrzydelka z kurczkaa plukamy pod biezaca woda, wkladamy do garnka. Marchewke obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Cebulke przypalamy chwilke na palniku, zeby skorka sie przyciemnila i wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy woda i gotujemy. Od momentu zagotowania wody, zmniejszamy ogien i gotujemy tak jak rosolek, na niewielkim ogniu. Doprawiamy lyzka przyprawy Kucharek. Gdy warzywa sa juz dostatecznie miekkie wrzucamy ryz do lekko gotujacego sie plynu i gotujemy do czasu, az ryz bedzie miekki. Calosc gdy zupka jest juz gotowa, posypujemy natka pietruszki. Zupke to przygotowuje zawsze, kiedy moja rodzinke dopadna zatrucia i klopoty zoladkowe. Jest delikatna, sycaca i pomaga lagodnie przygotowac zoladek do dalszego funkcjonowania. Goraco polecam!