Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ryżowy deser z owocami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryż na mleku..niczym nie przypominający zupy mlecznej.

Ryżowy deser z owocami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowy deser z owocami.

 

  • szklanka ryżu
  • litr wody
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier do smaku według uznania
  • szklanka borówek amerykańskich
  • kilka kulek winogronu

Sposób przygotowania:

Ryżowy deser z owocami.
Ryż dokładnie płuczemy, zalewam wodą i wolno podgrzewamy. Gotujemy 10 min...od chwili jak zacznie wrzeć. Odcedzamy na sito. W drugim garnku podgrzewamy mleka, jak się zagotuje wrzucamy do niego ryż, dodajemy cukier waniliowy i ewentualnie dosładzamy do smaku według gustu. Podgrzewamy tak długo, aż ryż wchłonie mleko. Trzeba uważać aby nie przypalić. Jeszcze gorący miksujemy aby powstała gładka jednolita masa. Nakładamy do szklanek lub miseczek, przekładając owocami. Wierzch dekorujemy według uznania i odstawiamy do ostygnięcia.
Ryżowy deser z owocami.
Opłukany ryż gotujemy dziesięć minut w wodzie.
Ryżowy deser z owocami.
Następnie odcedzamy go na sicie i pozostawiamy aby lekko okapał.
Ryżowy deser z owocami.
Na gotujące się mleko wrzucamy obgotowany ryż i podgrzewam aż się chłonie mleko.
Ryżowy deser z owocami.
Jeszcze gorący miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką masę.

Tagi:

ryż winogrona