Lizusek2

Lizusek2

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Rzodkiewki marynowane z curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marynowane rzodkiewki, to coś dla prawdziwych smakoszy. Smak trudno porównać do innego dania, trzeba po prostu samemu spróbować.

Rzodkiewki marynowane z curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzodkiewki marynowane z curry

 

  • 1 kg rzodkiewek,
  • garść koperku,
  • opakowanie curry,
  • szklanka wody,
  • 3/4 szklanki ostu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki marynowane z curry
Główki rzodkiewek myjemy, kroimy w plasterki, lub, jeśli są bardzo duże, w półplasterki. Umieszczamy je w dużej metalowej misce, posypujemy koperkiem i gorczycą. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją i zalewamy pokrojone rzodkiewki. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie nakładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut. Rzodkiewki najlepiej smakują po przynajmniej dwutygodniowym "przegryzieniu".
Rzodkiewki marynowane z curry
Główki rzodkiewek myjemy i kroimy w plasterki
Rzodkiewki marynowane z curry
Do pokrojonych rzodkiewek dodajemy posiekany koperek i gorczycę
Rzodkiewki marynowane z curry
Zalewę przygotowujemy z octu, cukru, wody i przyprawy curry
Rzodkiewki marynowane z curry
Rzodkiewki zalane zalewą po 2 godzinach delikatnie się odbarwią