zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Rzodkiewki w śmietanie z koperkiem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatny i smaczny dodatek do wielu potraw.

Rzodkiewki w śmietanie z koperkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rzodkiewki w śmietanie z koperkiem

 

  • pęczek rzodkiewek
  • 120 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki w śmietanie z koperkiem
Rzodkiewki kroimy na bardzo cieniutkie płatki (u mnie takie prawie przezrczyste), solimy, odstawiamy na czas przygotowania sosu. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem. Koperek drobno siekamy i dorzucamy do masy śmietanowej. Ścieramy skórkę z połowy cytryny i łączymy ze śmietaną. Mieszamy wszystko razem. Kiedy smaki się przegryzą, mieszamy z rzodkiewkami i odstawiamy do schłodzenia na minimum 1/2 godziny. Podajemy schłodzone.
Rzodkiewki w śmietanie z koperkiem
Rzodkiewkę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki