Sposób przygotowania:
SAC KAVURMA ( Danie tureckie pyszne )
mięso krojimy w średnią kostkę posypujemy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i odtawiamy na 15-20 minut. Potem na patelni z łyżką oleju smażamy mięsko na powolnym ogniu tak by troche przywierało do blachy, papryke kroimy w kostkę i dodajemu do smażonego mięska. Smażymy około 30-40 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy lyżkę przecieru z kawałkami pomidorów i gotujemy wszystko razem około 10 minut. Pomidora kroimy w grube plastry i podsmażamy go na blasze. Kiedy mięso jest już usmażone zdejmujemy go z z ognia i układamy dookoła niego podsmażone pomidory , które nadają wspaniały smak. Naprawde warto spróbować , dla ludzi cierpliwych . Ogólnie przepyszne.
misia53
Sarenka
Pyza
http://www.sanliurfa.bel.tr/UserFiles/Image/833_sac%20kavurma%20(Medium).jpg