NikolAnita

NikolAnita

Kucharz
[Przepisów: 8]

SAC KAVURMA ( Danie tureckie pyszne )

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

sposób przygotowania sac-kavurma :

SAC KAVURMA  ( Danie tureckie pyszne )

Składniki:

SAC KAVURMA ( Danie tureckie pyszne )

 

  • 30 dag miękkiej wołowinki
  • 50 dag mięsa indyczego
  • 30 dag mięsa z kurczaka ( tylko nie filet )
  • 15 dag baraninki
  • papryka zielona turecka lub grecka
  • sól, pieprz, papryka czerwona biber turecki ziarnisty, olej , oregano , pomidor, łyżka pasty pomidorowej z kawałkami
  • specjalna patelnia półokrągła, nadaje oryginalny smak.

Sposób przygotowania:

SAC KAVURMA ( Danie tureckie pyszne )
mięso krojimy w średnią kostkę posypujemy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i odtawiamy na 15-20 minut. Potem na patelni z łyżką oleju smażamy mięsko na powolnym ogniu tak by troche przywierało do blachy, papryke kroimy w kostkę i dodajemu do smażonego mięska. Smażymy około 30-40 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy lyżkę przecieru z kawałkami pomidorów i gotujemy wszystko razem około 10 minut. Pomidora kroimy w grube plastry i podsmażamy go na blasze. Kiedy mięso jest już usmażone zdejmujemy go z z ognia i układamy dookoła niego podsmażone pomidory , które nadają wspaniały smak. Naprawde warto spróbować , dla ludzi cierpliwych . Ogólnie przepyszne.