paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Sakiewki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sakiewki wspaniale prezentują się jako przystawki ale również jako danie obiadowe. Można podawać z ziemniakami i z sałatką lub z chlebem.

Sakiewki mięsne

Składniki:

Sakiewki mięsne

 

  • 8 kotletów schabowych,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 cebula
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Sakiewki mięsne
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i rozbijamy cieniutko. Paprykę razem z pieczarkami i cebulą kroimy w cienkie paseczki i dusimy wolno na tłuszczu. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Powstały farsz rozkładamy na środku każdego kotleta. Zwijamy w sakiewkę i mocno związujemy nitką. Blaszkę smarujemy tłuszczem i układamy na niej sakiewki. Pieczemy w piekarniku około 20-30 minut co kilka minut podlewając bulionem powstałym przy pieczeniu sakiewek. Po ostudzeniu z sakiewek wyciągamy nitki.