zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałata bazyliowo miętowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sałatka do obiadu lub grilla.

Sałata bazyliowo miętowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałata bazyliowo miętowa

 

  • 1 op mix sałat z rukolą
  • 12 pomidorków cherry
  • 1 mała czerwona cebula
  • kiełki rzodkiewki i soczewicy
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżej bazylii cytrynowej
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet ryżowy do smaku
  • kilka łyżek oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Sałata bazyliowo miętowa
Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki, cebulę obrać a potem umyć i pokroić w kostkę. Bazylię i miętę opłukać, osuszyć i posiekać ale nie za drobno. Sałatę wrzucić do miski, następnie dodać przygotowane pomidory, cebulę oraz miętę, bazylię i posiekany dość grubo koperek oraz kiełki. Dodać przyprawy i wymieszać sałatkę. Podawać po pięciu minutach gdy smaki się przegryzą.
Sałata bazyliowo miętowa
do miski wrzucić wszystkie składniki sałaty i doprawić a potem wymieszać