szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

sałata z tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

jest to niezwykle szybka i smaczna sałatka dla dwojga osób na kolację, bądź zdrową przekąskę

sałata z tuńczykiem

Składniki:

sałata z tuńczykiem

 

  • 1 nieduża sałata lodowa
  • 1 puszka tuńczyka w oleju dobrej jakości(duże kawałki)
  • sos sałatkowy francuski vinaigrette(w saszetce)potrzebne 3łyżki oliwy z oliwek i 3 łyżki wody
  • opakowanie nieduże zielonych oliwek
  • około 50 g sera typu feta
  • 1 kostka bazylii knorr
  • 1/4 cebuli

Sposób przygotowania:

sałata z tuńczykiem
Na dwa talerze rozkładamy po równo liście sałaty dobrze umytej,może być mokra. Puszkę tuńczyka dzielimy na dwie porcję i wykładamy na talerze,nie rozdrabniając za bardzo ryby.Wylewamy również olej(jest go niedużo).Rozrabiamy sos z saszetki według przepisu:w szklance z 3łyżkami wody i 3łyżkami oliwy z oliwek.Polewamy oba talerze.Dodajemy pokrojony w małą kostkę ser i pocięte oliwki.Kruszymy kostkę bazylii knorr, bądź innej bazylii sproszkowanej.Dodajemy odrobinę pociętej drobno cebulki.Całość delikatnie mieszamy.Czekamy 10 minut.Sałatka jest gotowa do spożycia.