Sposób przygotowania:
Sałatka a la gyros z serem i szalotką
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w malutką kosteczkę. Wsypujemy przyprawę do gyrosa oraz spryskujemy oliwą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy i smażymy na rozgrzanej patelni na dużym ogniu. Często mieszamy, aby mięso się nie przypaliło. Kapustę pekińską dzielimy po połowie i drobno siekamy. W dużej misce na spód naczynia wsypujemy odrobinę posiekanej kapusty, tak aby przykryła dno. Wsypujemy połowę usmażonego kurczaka. Cabulę szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Z keczupu, majonezu i łyżeczki przyprawy do gyrosa przygotowujemy sos. Całością tego sosu polewamy mięso i cebulę. Następnie dodajemy 2/3 puszki z kukurydzy oraz 2/3 drobno pokrojonych korniszonów. Potem do miski wędruje cała kapusta pekińska (2 garście pozostawiamy na później). Dodajemy również pozostałe mięso. Polewamy keczupem. Dodajemy resztę kukurydzy oraz pokrojonych korniszonów. Smarujemy majonezem. Z wierzchu posypujemy końcówką kapusty pekińskiej i startym żółtym serem. Sałatka jest gotowa do jedzenia natychmiast. Smacznego.