Sałatka arabska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepsza na drugi,albo i trzeci dzień prosto z lodówki:)

Sałatka arabska

Składniki:

Sałatka arabska

 

  • 2 woreczki ryżu (u mnie jaśminowy)
  • puszka drobnego zielonego groszku
  • ok. 3/4 szkl. rodzynek
  • ok. 3/4 szkl. pokrojonych migdałów
  • pierś z kurczaka smażona lub pieczona
  • 2 pomarańcze
  • miód
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka siekanego koperku

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka arabska
1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie odstawić na 5 minut, odcedzić.

2. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić .



3. Mięso kurczaka pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, zdjąć błonkę. Każdą cząstkę pokroić na cienkie plasterki.



4. Sok, który wypłynie w czasie krojenia zlać do miseczki, dodać sok z cytryny, olej, sól, pieprz i miód do smaku. Ubić na jednolity sos.



5. Ryż, rodzynki, migdały, pomarańcze, groszek, kurczaka i koperek włożyć do salaterki, wymieszać. Zalać sosem, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.



 Smacznego!



Nie będę owijała w bawełnę,kuchnia arabska to kuchnia tysiąca i jednej potrawy.Żałuję ,że wcześniej nie wiedziałam o tym. . jeszcze niedawno kojarzyła mi się tylko i wyłącznie z kebabem.

Tak więc na miły początek mojej przygody z ową kuchnią przygotowałam Sałatkę arabską.*