czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Sałatka flamandzka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sałatka flamandzka: Majonez wymieszać z solą, cukrem, pieprzem cayenne i sosem Worcester. Owoce osączyć z

Sałatka flamandzka

Składniki:

Sałatka flamandzka

 

  • 30 dag ugotowanych w rosole piersi lub udek kurzych
  • 5-6 cykorii
  • 3-4 morele lub brzoskwinie z kompotu
  • łyżeczka sosu Worcester (lub przyprawy do zup)
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz cayenne
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sałatka flamandzka

Majonez wymieszać z solą, cukrem, pieprzem cayenne i sosem Worcester. Owoce osączyć z kompotu, pokroić w dość grube paski. Umytą i osuszoną cykorię pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Mięso pokroić w paski, połączyć z morelami i cykorią, polać majonezem, schłodzić. Sałatkę podawać udekorowaną gałązkami pietruszki.