sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Sałatka grecka, wiosenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do tradycyjnej sałatki greckiej dodaje wiosenne pyszności.

Sałatka grecka, wiosenna

Składniki:

Sałatka grecka, wiosenna

 

  • składniki:
  • 3 pomidory
  • 2 zielone lub żółte papryki ( ja daję w ten sposób dla urozmaicenia kolorystycznego)
  • 1 cebula czerwona
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 20 dag fety
  • oliwa, ocet winny, sól, pieprz, papryka

 

Sposób przygotowania:

Sałatka grecka, wiosenna
Pomidory parzymy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Szczypiorek myjemy i kroimy w kostkę.
Rzodkiewkę kroimy w półplasterki.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy i dodajemy ser feta pokrojony w kostkę.

Oliwę z octem winnym i przyprawami mieszamy. Tak wykonanym sosem polewany sałatkę.

Osobiście podaję z pieczywem czosnkowym, bądź zwykła bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.
Polecam, smacznego.