Związana ze słoneczną Grecją, w której każdy składnik świetnie współgra z całością. Przygotowywana z soczystych, regionalnych warzyw jest idealną przystawką, która zadowoli wielbicieli oliwek oraz sera feta, tak charakterystycznego dla tej potrawy. Znana niemal wszystkim, słynie z różnych wariacji i kompozycji smakowych.
Jej oryginalna nazwa – horiatiki, znaczy wiejska. Jej rustykalny kształt jest wyraźnie zauważalny w grubo pokrojonych warzywach, zmieszanych i ułożonych na talerzu. Posypane pokruszonym serem, najczęściej doprawione są oliwą z oliwek, która świetnie dopełnia sałatkę grecką i nadaje nieco lekkości. Najczęstszym dodatkiem w polskiej wersji jest sałata lodowa, porwana na mniejsze kawałki, nadając daniu objętości.
Idealnie sprawdzi się podczas grillowania ze znajomymi. Pasuje do grillowanej karkówki, czy szaszłyków, przełamując smaki. Czerwona cebula i soczyste pomidory sprawiają, że to wyśmienity dodatek do letniego posiłku. Jeżeli nie przepadamy za zbyt słoną fetą, możemy skusić się na odrobinę sera koziego. Nieco urozmaici sałatkę, nadając jej indywidualnego charakteru.
Sprawdźcie przepisy na smaczną i prosta w wykonaniu sałatkę, którą pokochają Wasi domownicy i nie tylko!
Idealnie sprawdzi się podczas grillowania ze znajomymi. Pasuje do grillowanej karkówki, czy szaszłyków, przełamując smaki. Czerwona cebula i soczyste pomidory sprawiają, że to wyśmienity dodatek do letniego posiłku. Jeżeli nie przepadamy za zbyt słoną fetą, możemy skusić się na odrobinę sera koziego. Nieco urozmaici sałatkę, nadając jej indywidualnego charakteru.
Sprawdźcie przepisy na smaczną i prosta w wykonaniu sałatkę, którą pokochają Wasi domownicy i nie tylko!