Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Sałatka grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka jest fajna na rodzinne przyjęcia.

Sałatka grzybowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka grzybowa

 

  • 1 słoik pieczarek marynowanych,
  • 1/2 słoika ogórków korniszonów,
  • 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 mały ziemniak
  • 1 majonez
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka grzybowa
Jarzynę: marchewkę, pietruszkę, ziemniaka myjemy (nie obieramy skórki) gotujemy 20min (do miękkości) w nie osolonej wodzie. Studzimy, Gdy już będą zimne obieramy ze skórki kroimy na kostkę i wrzucamy do garnka. Pieczarki i ogórki (odsączone od zalewy) kroimy w kostkę i również dodajemy do warzyw. Dodajemy też marchewkę i cebulkę z pieczarek pokrojone w kostkę. Jaja ugotowane na twardo ścieramy na tarle o grubych oczkach. Cebulę obraną z łupinek i umytą kroimy na drobną kostkę, również dokładamy do reszty składników. Wszystko delikatnie mieszamy z majonezem oraz solą i pieprzem. Układamy na miseczce i podajemy ustrojone np. pomidorem.
Sałatka grzybowa
Jarzyny, kroimy i delikatnie mieszamy przyprawione.