Sposób przygotowania:
Sałatka Gyros
Piersi z kurczaka myjemy.
Dusimy je na patelni 30 minut na rozgrzanym oleju wraz z z przyprawą gyros z 2 stron na rumiano.
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą kroimy drobno : kapustę pekińską, ogórki i cebulę oraz robimy sos z w/w składników.
Gdy piersi z kurczaka mamy uduszone, to też kroimy je w kostkę.
Do przyszykowanej salaterki (najlepiej przezroczystej, by widać było warstwy sałatki) dajemy na jej dno kolejne składniki, tj. : pokrojone piersi z kurczaka, potem pokrojoną kapustę pekińską, następnie pokrojone i odciśnięte ogórki z octem oraz pokrojoną drobno cebulę.
Można kolejne warstwy sałatki lekko posypać solą i pieprzem.
Ułożone wszystkie warstwy sałatki polewamy wcześniej przygotowanym różowym sosem, a jej wierzch posypujemy kukurydzą konserwową.
Sałatkę należy brać z góry do dołu.
Dusimy je na patelni 30 minut na rozgrzanym oleju wraz z z przyprawą gyros z 2 stron na rumiano.
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą kroimy drobno : kapustę pekińską, ogórki i cebulę oraz robimy sos z w/w składników.
Gdy piersi z kurczaka mamy uduszone, to też kroimy je w kostkę.
Do przyszykowanej salaterki (najlepiej przezroczystej, by widać było warstwy sałatki) dajemy na jej dno kolejne składniki, tj. : pokrojone piersi z kurczaka, potem pokrojoną kapustę pekińską, następnie pokrojone i odciśnięte ogórki z octem oraz pokrojoną drobno cebulę.
Można kolejne warstwy sałatki lekko posypać solą i pieprzem.
Ułożone wszystkie warstwy sałatki polewamy wcześniej przygotowanym różowym sosem, a jej wierzch posypujemy kukurydzą konserwową.
Sałatkę należy brać z góry do dołu.
BozenaMatuszczyk
gusia1000