Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka imieninowa I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka imieninowa I

Składniki:

sałatka imieninowa I

 

  • 2 szklanki ryżu,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 marchewki,
  • 1 duży por (tylko biała częsć),
  • pęczek szczypiorku,
  • mały słoiczek pieczarek marynowanych (lub innych grzybków).
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 zabki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • sól, cukier, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

sałatka imieninowa I
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Kukurydzę osączyć. Marchew ugotować, obrać, drobno pokroić. Por pokroić w cienkie pół plasterki. Ogórki pokroić w kostkę. Szczypiorek i pieczarki posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Majonez połączyć z jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny. Dodać czosnek. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Tagi:

ryż sosy