Sposób przygotowania:
Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowymPesto:
Umyte i suche liście rzodkiewki przełożyć do dzbanka blendera.
ETAP 2:
Dodać słonecznik. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać oliwę, ocet oraz sos teryiaki. Dodać melasę. Włączyć miksowanie. Stopniowo wlewać wodę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 -45 minut.
Sałatka:
Kalafior ugotować na pół twardo. Zimny przełożyć do miski. Sprawioną rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki.
ETAP 4:
Umytego i nie obranego ogórka pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek i skropić pesto. Posypać siemieniem. Przed podaniem warto wymieszać sałatkę z pesto. Smacznego!