monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duża garść ugotowanego kalafiora, kilka rzodkiewek, kawałek ogórka i pesto rzodkiewkowe i mamy gotową sałatkę na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Jesteście chętni? Pięknie zapraszam.

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym

 

  • Sałatka:
  • 290 g kalafiora
  • 50 g rzodkiewki -1/2 pęczka
  • 100 g zielonego ogórka
  • ½ czerwonej cebuli
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

 

  • Pesto:
  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 25 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • ½ łyżeczki melasy
  • ½ ząbka czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 40-50 ml wody przegotowanej zimnej

Sposób przygotowania:

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym

Pesto:

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym
sprawione liście czyli umyte i przebrane dodać do bldenra

Umyte i suche liście rzodkiewki przełożyć do dzbanka blendera.

ETAP 2:

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym
do liście dodać resztę składników pesto i zmiksować

Dodać słonecznik. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać oliwę, ocet oraz sos teryiaki. Dodać melasę. Włączyć miksowanie. Stopniowo wlewać wodę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 -45 minut.

Sałatka:

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym
w misce połaczyć ugotowanego kalafiora z rzodkiewka

Kalafior ugotować na pół twardo. Zimny przełożyć do miski. Sprawioną rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki.

ETAP 4:

Sałatka kalafiorowa z pesto rzodkiewkowym
dodać pokrojonego ogórka i cebulę wymieszać

Umytego i nie obranego ogórka pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek i skropić pesto. Posypać siemieniem. Przed podaniem warto wymieszać sałatkę z pesto. Smacznego!