Sałatka kuchcika

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po sporządzeniu dwóch odmian śledzia stwierdziłem nadwyżki w lodówce i tak powstała ta sałatka, bez ulubionego majonezu znikła bardzo szybko

 Sałatka kuchcika

Składniki:

Sałatka kuchcika

 

  • 6 ziemniaków(gotow. w mundurkach;¹)
  • 8 pieczarek;¹)
  • 5 cebul;¹)
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 5 rdzeni z liści kapusty pekińskiej;
  • 2 jaja (ugotowane na twardo);
  • 70-100ml oleju (z pestek winogron);
  • 2-4 łodygi natki pietruszki;
  • ½ łyżeczki musztardy;
  • sól, pieprz naturalny;
  • po½ łyżeczki bazylii(cytrynowa),cząbru;
  • w trzy palce”cukru.
  • ///-¹) składniki wielkości jaja kurzego.

Sposób przygotowania:

Sałatka kuchcika
Składniki kładź warstwami w kolejności krojenia i tak: - cebulę pokrój w cienkie piórka, posyp lekko cukrem wymieszaj. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę wyłóż na cebulę, posyp ziołami, pieczarki pokrój w cienkie półplasterki, posyp lekko solą. Łodygi selera pokrój w cienkie plasterki, pietruszki całe łodyżki pokrój dość grubo. Rdzenie z liści pokrój wzdłuż włókien „na zapałkę” Jajka, krajarką lub nożem wg uznania, w paski lub kostkę. Wymieszaj olej z musztardą, dodaj do reszty składników, całość wymieszaj , wstaw do schłodzenia na ok 1 godz.

Tagi:

winogrona