darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Sałatka majowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na sałatkę umyć i pokroić, pasztet wymieszać z odrobiną jogurtu i olejem oraz doprawić

Sałatka majowa

Składniki:

Sałatka majowa

 

  • 1 duża główka sałaty (lub 2 małe),
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 1 pęczek młodej cebuli ( tzw. dymka),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sok z cytryny,
  • sól,cukier, pieprz,
  • szklanka jogurtu
  • 1 pasztet Drop
  • kilka listków mięty,
  • 1 gałązka estragonu,
  • 1 łyżka oleju sojowego.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka majowa
Sałatę oczyścić z zewnętrznych, pożółkłych listków, umyć dokładnie, osaczyć. Poprzycinać liście rzodkiewek, pozostawiając jedynie młode, delikatne, środkowe listki, poodcinać korzonki. Rzodkiewki umyć, osuszyć. Cebulę oczyścić i umyć wraz ze szczypiorkiem. Jogurt wymieszać z pasztetem i olejem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Rzodkiewki pokrajać w plasterki, ich listki drobno posiekać wraz z umytymi listkami mięty i estragonu, wymieszać z sosem jogurtowym. Cebulę i szczypiorek pokrajać drobno, dodać do sosu. Liście sałaty pokrajać w dość szerokie paski, wyłożyć na salaterkę, wymieszać z przygotowanymi dodatkami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu