limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Sałatka makaronowa z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Propozycja na PIESkie żarcie

Sałatka makaronowa z pieczonych buraków

Składniki:

Sałatka makaronowa z pieczonych buraków

 

  • 900 g buraków, starannie wyszorowanych
  • 1/3 szklanki nieblanszowanych migdałów, grubo posiekanych
  • 250 g makaronu ryżowego penne
  • 1 szklanka odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 450 g łososia z puszki, osączonego
  • 3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z pieczonych buraków
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Owijam buraki w folię aluminiową, układam na blasze i piekę godzinę, aż będą miękkie, Wysypuję migdały na inną blachę, wstawiam do piekarnika i prażę 5-7 minut, aż przyrumienią się na złocisty kolor. Następnie wrzucam makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewam. Odwijam buraki z folii. Kiedy przestaną parzyć, obieram je i kroję na kawałki. Mieszam jogurt, sok z cytryny, ocet, majonez i sól w dużej misce. Następnie dodaję prażone migdały, makaron, buraki, łososia i dymkę. Starannie mieszam i gotowe.