kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka makaronowa z rzodkiewką i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta sałatka to idealna propozycja na przyjęcia i imprezy – ładnie się prezentuje, nie traci świeżości i szybko się przygotowuje! Sycący makaron, świeża papryka i ogórek, wyrazista oliwka i chrupiąca rzodkiewka świetnie uzupełniają się smakami.

Sałatka makaronowa z rzodkiewką i papryką

Składniki:

Sałatka makaronowa z rzodkiewką i papryką

podstawowe

  • 150 g makaronu orzo (w kształcie ziaren ryżu)
  • szklanka świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 cebula szalotka
  • Po 1 papryce czerwonej i zielonej
  • mały ogórek wężowy
  • pęczek rzodkiewki
  • szklanka czarnych oliwek
  • ½ pęczka dymki
  • majonez o smaku
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z rzodkiewką i papryką
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, studzimy.

Groszek gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Powinien pozostać jędrny i lekko twardy. Odcedzamy i przelewamy natychmiast bardzo zimną wodą żeby nie stracił koloru.

Ogórka, szalotkę, rzodkiewki i papryki kroimy w kostkę tej samej wielkości. Dymkę siekamy. Oliwki kroimy w plasterki.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej salaterce. Dodajemy do smaku majonezu oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.