luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Gulasz po mojemu, czyli spiżarnię czas posprzątać

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Postanowiłam zrobić remanent w moich zapasach i z tego co znalazłam ugotowałam pyszny gulasz, który podbił serca moich domowników.

Gulasz po mojemu, czyli spiżarnię czas posprzątać

Składniki:

Gulasz po mojemu, czyli spiżarnię czas posprzątać

 

  • 50 dag mięsa na gulasz
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 plastry selera korzeniowego
  • 2 puszki groszku z marchewką
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 -2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 serki topione

Sposób przygotowania:

Gulasz po mojemu, czyli spiżarnię czas posprzątać

ETAP 1:

Mięso płuczę, osuszam, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Świeże warzywa obieram, ścieram na tarce jarzynowej oprócz cebuli selera naciowego, którą kroję w kostkę, a seler w piórka
Dodaję do mięsa i duszę kilkanaście minut. Podlewam szklanką wywaru z kurczaka i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności podlewam wywarem.
Dodaję osączone i opłukane warzywa z puszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i miodem.
Serki topione przekładam do wysokiego naczynia, dolewam gorącego wywaru z gulaszu i blenderem rozcieram na gładką masę. Najpierw dodaję pomidory z puszki, następnie zagęszczam gulasz serkami i ewentualnie doprawiam do smaku.


Tagi:

dania mięsa