Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa zapiekana z serem
Makaron ugotować "al dente" w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzić do durszlaka i przelać zimną wodą. Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku i wymieszać z orzeszkami pinii i pieprzem cytrynowym. Pomidory opłukać i pokroić na ćwiartki lub plasterki,odcinając gniazda nasienne i ogonki. Naczynie wysmarować tłuszczem i na dno układać po warstwie makaronu, szpinaku i pomidorów, obsypując każdą warstwę szczyptą ziół. Sera utrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim wierzch sałatki-zapiekanki. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i wstawić naczynie na 35-40 min. do gorącego piekarnika. Gdy będzie już gotowa, wyjąć przez rękawice kuchenne naczynie, po czym pokroić zapiekankę na cztery porcje i podawać.