marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka makaronowa zapiekana z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spróbuję dziś zrobić sałatkę w formie zapiekanki,w co wierzę,że mi wyjdzie. Zioła takie jak oregano i bazylia dodają aromatu i smaku.

Sałatka makaronowa zapiekana z serem

Składniki:

Sałatka makaronowa zapiekana z serem

 

  • 1 duże opakowanie makaronu świderki lub rigatoni,
  • 80 g.mrożonego szpinaku,
  • 3-4 pomidory,
  • 10 g.orzeszków pinii,
  • 15 dag.startego pikantnego sera cheddara,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego,
  • zioła suszone,np,oregano,bazylia,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa zapiekana z serem
Makaron ugotować "al dente" w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzić do durszlaka i przelać zimną wodą. Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku i wymieszać z orzeszkami pinii i pieprzem cytrynowym. Pomidory opłukać i pokroić na ćwiartki lub plasterki,odcinając gniazda nasienne i ogonki. Naczynie wysmarować tłuszczem i na dno układać po warstwie makaronu, szpinaku i pomidorów, obsypując każdą warstwę szczyptą ziół. Sera utrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim wierzch sałatki-zapiekanki. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i wstawić naczynie na 35-40 min. do gorącego piekarnika. Gdy będzie już gotowa, wyjąć przez rękawice kuchenne naczynie, po czym pokroić zapiekankę na cztery porcje i podawać.