Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Sałatka makaronowo-bakaliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały makaron, który wraz z dodatkiem jabłek i orzechów tworzy niesamowitą sałatkę na słodko. Moim zdaniem wykorzystanie sezonowych polskich owoców, w tym przypadku jabłek nadaje tej potrawie wyjątkowości.

Sałatka makaronowo-bakaliowa

Składniki:

Sałatka makaronowo-bakaliowa

na sałatkę

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowo-bakaliowa
500 ml wody zagotowujemy. Lekko solimy. Do gotującej się wody dodajemy makaron. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut. Odcedzamy. Studzimy. Jabłka myjemy. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

W małym garnku umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i dodajemy 50 ml wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Studzimy. W ulubionym naczyniu układamy makaron i jabłka.

Ozdabiamy orzechami włoskimi i śmietaną.