EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wołowy strogonow

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wersja strogonowa na bazie wołowiny, papryki, polskich warzyw, kiszonych ogórków, pieczarek i różnych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Wołowy strogonow

Składniki:

Wołowy strogonow

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowy strogonow

ETAP 1:

Marynata:
Składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Mięso wołowe pokroić w cienki paski, wymieszać w marynacie i odstawić na około 2 godziny.

Po tym czasie mięso oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zrumienią. Mięso przełożyć do dużego garnka, wlać bulion wołowy, przykryć pokrywką i gotować około 20 minut na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Na patelni gdzie smażyło się mięso zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do garnka z mięsem dodać cebulę z czosnkiem, papryki i pieczarki pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dalej gotować aż mięso będzie miękkie.

Gdy wołowina będzie miękka dodać ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.

Gotowego strogonowa podawać ze świeżym pieczywem.