Sposób przygotowania:
Wołowy strogonowETAP 1:
Marynata:
Składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Mięso wołowe pokroić w cienki paski, wymieszać w marynacie i odstawić na około 2 godziny.
Po tym czasie mięso oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zrumienią. Mięso przełożyć do dużego garnka, wlać bulion wołowy, przykryć pokrywką i gotować około 20 minut na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Na patelni gdzie smażyło się mięso zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do garnka z mięsem dodać cebulę z czosnkiem, papryki i pieczarki pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dalej gotować aż mięso będzie miękkie.
Gdy wołowina będzie miękka dodać ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotowego strogonowa podawać ze świeżym pieczywem.
redakcja
SylaUla