Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka marisette

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie ok 1 godz. Przebrać, osuszyć. Pomidory obrać ze

Sałatka marisette

Składniki:

Sałatka marisette

 

  • 300 g filetów z morszczuka niepanierowanych
  • 100 g rodzynek
  • 3 pomidory
  • 1 seler zielony
  • 200 g ryżu
  • 200 g oleju arachidowego
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • musztarda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka marisette
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie ok 1 godz. Przebrać, osuszyć. Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokrajać na ćwiartki. Seler pokrajać bardzo drobno. Rybę podzielić na niewielkie kawałeczki. Wymienione składniki wymieszać w misce i skropić cytryną, 2 łyżkami oleju arachidowego, posolić, posypać pieprzem, dobrze wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu. Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie miękki przelać zimną wodą, odcedzić, wysypać an ściereczkę aby osechł, po czym dodać doń uprzednio przygotowaną mieszaninę. Z żółtka, musztardy i oleju ukręcić majonez. Salaterkę wyłożyć zieloną sałatą fryzowaną, wsypać sałatkę i polać majonezem.

Tagi:

ryż jajko jajka