Sposób przygotowania:
Sałatka marisette
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie ok 1 godz. Przebrać, osuszyć. Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokrajać na ćwiartki. Seler pokrajać bardzo drobno. Rybę podzielić na niewielkie kawałeczki. Wymienione składniki wymieszać w misce i skropić cytryną, 2 łyżkami oleju arachidowego, posolić, posypać pieprzem, dobrze wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu. Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie miękki przelać zimną wodą, odcedzić, wysypać an ściereczkę aby osechł, po czym dodać doń uprzednio przygotowaną mieszaninę. Z żółtka, musztardy i oleju ukręcić majonez. Salaterkę wyłożyć zieloną sałatą fryzowaną, wsypać sałatkę i polać majonezem.