WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 976]

Sałatka meczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka meczowa bo przygotowana jako przekąska na mecz reprezentacji Polski, a jest zrobiona z warzyw świeżych i kukurydzy konserwowej oraz pieczonego kurczaka.

Sałatka meczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka meczowa

 

  • 1 upieczone podudzie z kurczaka
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 mniejsze ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałatka meczowa

ETAP 1:

Z wystudzonego podudzia z kurczaka zdjąć mięso razem ze skórą i pokroić je na drobne kawałki. Wrzucić do miski. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.

Oczyszczone rzodkiewki pokroić w kostkę lub w półplasterki i dodać do miski.

Ogórki obrać i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Dodać do reszty składników. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Skropić wszystko sokiem z cytryny. Polać łyżką oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Zamiast oliwy można sałatkę zaprawić majonezem, ja zrobiłam w lżejszej wersji.

Sałatka meczowa
Ogórki gruntowe pokrojone i dodane do sałatki
Sałatka meczowa
Pokrojona rzodkiewka dodana do kukurydzy i kurczaka
Sałatka meczowa
Kukurydza konserwowa dodana do pokrojonego kurczaka
Sałatka meczowa
Mięso oddzielone z podudzia kurczaka i pokrojone