Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Sałatka nicejska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna nicejska sałatka z warzyw i szalotki.

Sałatka nicejska

Składniki:

Sałatka nicejska

 

  • 12 przepołowionych pomidorów
  • gruboziarnista sól morska
  • 2 szklanki (100g) różnej zieleniny (np. sałata, rukola)
  • Papryka czerwona
  • 200g tuńczyka z puszki (osączonego)
  • 3 drobno posiekane łodygi selera naciowego
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 8 filetów z anchois w oliwie
  • 2 jaja na twardo

 

  • SOS
  • 1/2szklanki oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska
Oczyścić paprykę - pozbawić gniazda nasiennego - i pokroić na cienkie paski. Jaja pokroić na ćwiartki. Pomidory włożyć do durszlaka, posypać solą morską i odstaw na godzinę żeby obciekły. Zieleninę ułóż na 4 talerzach, obłóż pomidorami, paskami papryki, tuńczykiem, selerem, szalotką, zawiniętymi w filety z anchois oliwkami oraz połówkami jaj.

SOS
Oliwę starannie wymieszaj z octem. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę skrop sosem.

Smacznego!

Tagi:

sosy sałata