misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Sałatka obiadowa z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak cukinię zaprawiam już kilka lat i zawsze znika bardzo szybko. Jest chrupka i aromatyczna. Doskonała jako dodatek do obiadu.

Sałatka obiadowa z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka obiadowa z cukinii

 

  • 5 kg młodej cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 40g pieprzu ziołowego
  • 5 łyżek soli
  • 0,5 kg cukru
  • 500 ml octu 10%
  • 500 ml oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka obiadowa z cukinii
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nie obierając jej ze skórki należy ją pokroić w cienkie plastry. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i tak jak cukinię kroimy cienkie w plastry.



Tak przygotowaną cukinię i cebulę przekładamy do dużego pojemnika, w którym będziemy mogli swobodnie przemieszać warzywa oraz przyprawy. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki czyli: pieprz ziołowy, sól, cukier, ocet oraz olej.



Wszystko bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 2 godziny nie dłużej !!! Po tym czasie cukinię oraz cebulę przekładamy do słoików. W pojemniku, w którym były warzywa zostanie zalewa, która należy zalać cukinię w słoikach. Tak przygotowane słoiki zakręcamy i pasteryzujemy nie dłużej niż 7-10 minut.



Jeśli będziemy pasteryzować dłużej cukinia zamiast być chrupka i jędrna zrobi się miękka i zmieni się w breję.



Dla koloru można użyć marchewki, którą należy oczyścić obrać i pokroić w cienkie plasterki i połączyć z pozostałymi warzywami. Ja o niej jak zawsze zapomniałam. Co roku sobie obiecuję, że ją dodam a i tak mi z głowy wylatuje. Można też zrobić tą sałatkę na ostro i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, ale to już każdy wie ile jej dodać i jak ostre chce mieć:)
Sałatka obiadowa z cukinii
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy a cebulę obieramy z wierzchniej warstwy
Sałatka obiadowa z cukinii
Młode cukinie nie obierając ze skórki kroimy w cienkie plastry
Sałatka obiadowa z cukinii
Pokrojoną cukinię oraz cebulę łączymy z pozostałymi składnikami
Sałatka obiadowa z cukinii
Po dwóch godzinach przekładamy cukinię oraz cebulę do słoików i zalewamy powstałą zalewą

Tagi:

cukinia