Sposób przygotowania:
Sałatka obiadowa z cukinii
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nie obierając jej ze skórki należy ją pokroić w cienkie plastry. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i tak jak cukinię kroimy cienkie w plastry.
Tak przygotowaną cukinię i cebulę przekładamy do dużego pojemnika, w którym będziemy mogli swobodnie przemieszać warzywa oraz przyprawy. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki czyli: pieprz ziołowy, sól, cukier, ocet oraz olej.
Wszystko bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 2 godziny nie dłużej !!! Po tym czasie cukinię oraz cebulę przekładamy do słoików. W pojemniku, w którym były warzywa zostanie zalewa, która należy zalać cukinię w słoikach. Tak przygotowane słoiki zakręcamy i pasteryzujemy nie dłużej niż 7-10 minut.
Jeśli będziemy pasteryzować dłużej cukinia zamiast być chrupka i jędrna zrobi się miękka i zmieni się w breję.
Dla koloru można użyć marchewki, którą należy oczyścić obrać i pokroić w cienkie plasterki i połączyć z pozostałymi warzywami. Ja o niej jak zawsze zapomniałam. Co roku sobie obiecuję, że ją dodam a i tak mi z głowy wylatuje. Można też zrobić tą sałatkę na ostro i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, ale to już każdy wie ile jej dodać i jak ostre chce mieć:)
Tak przygotowaną cukinię i cebulę przekładamy do dużego pojemnika, w którym będziemy mogli swobodnie przemieszać warzywa oraz przyprawy. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki czyli: pieprz ziołowy, sól, cukier, ocet oraz olej.
Wszystko bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 2 godziny nie dłużej !!! Po tym czasie cukinię oraz cebulę przekładamy do słoików. W pojemniku, w którym były warzywa zostanie zalewa, która należy zalać cukinię w słoikach. Tak przygotowane słoiki zakręcamy i pasteryzujemy nie dłużej niż 7-10 minut.
Jeśli będziemy pasteryzować dłużej cukinia zamiast być chrupka i jędrna zrobi się miękka i zmieni się w breję.
Dla koloru można użyć marchewki, którą należy oczyścić obrać i pokroić w cienkie plasterki i połączyć z pozostałymi warzywami. Ja o niej jak zawsze zapomniałam. Co roku sobie obiecuję, że ją dodam a i tak mi z głowy wylatuje. Można też zrobić tą sałatkę na ostro i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, ale to już każdy wie ile jej dodać i jak ostre chce mieć:)