BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Sałatka ogórkowo-paprykowa na zimę.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielona sałatka , to wspaniały dodatek do obiadu , którą robimy na zimę .

Sałatka ogórkowo-paprykowa na zimę. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka ogórkowo-paprykowa na zimę.

 

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 zielone papryki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ogórkowo-paprykowa na zimę.
Ogórki gruntowe dokładnie myjemy , potem obieramy ze skórki . Obrane ogórki kroimy w plasterki do miski .Cebulę obieramy , kroimy w talarki , wrzucamy do skrojonych ogórków . Zielone papryki dokładnie myjemy , wydrążamy gniazda nasienne . paprykę kroimy w paseczki , dodajemy do warzyw , wszystko starannie mieszamy . Wodę gotujemy w rondelku , dodajemy cukier , ocet , sól . Gorącą zalewę wlewamy do warzyw , dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2- 3 godziny . Po tym czasie znów wszystko mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików . Zalewamy wodą z warzyw , mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut .
Sałatka ogórkowo-paprykowa na zimę.
wszystkie warzywa kroimy , razem mieszamy i zalewamy zalewą z octu .

Tagi:

papryka