Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Sałatka po Chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wyśmienite dla amatorów kuchni chińskiej

Sałatka po Chińsku

Składniki:

Sałatka po Chińsku

 

  • 20 dag ryżu
  • 40 dag filetów z kurczaka
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 25 dag pieczarek
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1/2 pęczka cebuli dymki
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 4 łyżki wytrawnej sherry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka po Chińsku
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 30 minut. Piersi kurczaka kroimy w ukośne drobne paski, polewamy sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, cebulkę w pióra. Mięso wyjmujemy z marynaty i osączamy nad naczyniem. Połowę oleju podgrzewamy w woku i smażymy w nim mięso przez ok. 5 minut, wyjmujemy i odstawiamy do ciepłego miejsca. Resztę oleju podgrzewamy w woku i smażymy w nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 - 4 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir, sherry, i sos sojowy z marynaty. Mięso i warzywa mieszamy razem, dodajemy sól i pieprz do smaku i ponownie podgrzewamy. SMACZNEGO