mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sałatka portugalska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, szybka sałatka z tuńczykiem i cieciorką

Sałatka portugalska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka portugalska

 

  • 1 mały słoik filetów z tuńczyka w oliwie (150 g)
  • 1 puszka ciociorki (ciecierzycy)
  • 1 mała cebula
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka portugalska
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę - bardzo delikatnie solę, pozostawiam na 5 minut. Siekam świeżą kolendrę (lub natkę pietruszki). Otwieram puszkę cieciorki i odsączam. Otwieram słoik filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek. Mieszam posiekaną cebulę, cieciorkę, kolendrę (natkę pietruszki) i tuńczyka. Dodaję ocet winny i oliwę z oliwek (używam oliwy z oliwek ze słoika). Dodaję pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam, przekładam na talerze, dekoruję świeżą kolendrą lub natką pietruszki i podaję.
Sałatka portugalska
Cebulę obieram i kroję w drobno kostkę, oprószam solą
Sałatka portugalska
Do miski dodaję posiekaną cebulę, cieciorkę, kolendrę i tuńczyka