Sposób przygotowania:
Sałatka rosyjska
Buraki umyć, włożyć do me osolonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnymi gotować około 50 min, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić w ćwierćplasterki lub kostkę. Oskrobaną marchew ugotować osobno (również w me solonej wodzie), schłodzić, pokroić podobnie jak buraki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Ogórki obrać i drobno pokroić, kapustę posiekać. Ocet i olej wlać do rondelka, doprawić, zagotować i ostudzić (sok z cytryny wymieszać z olejeni i przyprawami). Aby buraki nie zafarbowały całej sałatki, należy skropić je olejem. Połączyć wszystkie warzywa. Wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśnej zaprawy można użyć majonezu). Przełożyć sałatkę do salaterki i posypać natką lub koperkiem. 100 g - 95 kcal