Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka rosyjska

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Buraki umyć, włożyć do me osolonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnymi gotować

Sałatka rosyjska

Składniki:

Sałatka rosyjska

 

 

 

 

  • po 20 dag cebuli i kapusty kiszonej

 

  • natka pietruszki

 

  • koperek

 

 

  • Zaprawa:

 

  • ćwierć szklanki 6% octu owocowego (np. jabłkowego) lub sok z dużej cytryny

 

  • pół szklanki oleju

 

  • łyżka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka rosyjska
Buraki umyć, włożyć do me osolonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnymi gotować około 50 min, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić w ćwierćplasterki lub kostkę. Oskrobaną marchew ugotować osobno (również w me solonej wodzie), schłodzić, pokroić podobnie jak buraki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Ogórki obrać i drobno pokroić, kapustę posiekać. Ocet i olej wlać do rondelka, doprawić, zagotować i ostudzić (sok z cytryny wymieszać z olejeni i przyprawami). Aby buraki nie zafarbowały całej sałatki, należy skropić je olejem. Połączyć wszystkie warzywa. Wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśnej zaprawy można użyć majonezu). Przełożyć sałatkę do salaterki i posypać natką lub koperkiem. 100 g - 95 kcal

Tagi:

buraki