tomek458

tomek458

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

sałatka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i prosta sałatka. Można ją przygotować na kolacje lub jako dodatek do obiadu.

sałatka ryżowa

Składniki:

sałatka ryżowa

 

  • szklanka ryżu ugotowanego na sypko
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki marynowanego selera
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki sosu winegret

Sposób przygotowania:

sałatka ryżowa
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Kukurydzę i selera dokładnie osączamy na sicie z zalewy.

3. Do salaterki wsypujemy ryż, dodajemy cebulę, paprykę, kukurydzę i selera. Dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem winegret i obkładamy ćwiartkami jajek. Wstawiamy do lodówki, by się przegryzła.

Smacznego!