kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Sałatka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna i kolorowa sałatka z ryżem.

Sałatka ryżowa

Składniki:

Sałatka ryżowa

 

  • 20 dkg ryżu-2 woreczki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 20 dkg szynki
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek soku pomidorowego
  • 3 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa
Gotujemy ryż w osolonej wodzie.Kroimy cebule w plasterki, seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach-na wiórki.Następnie gotujemy seler około 8 minut w osolonej wodzie.Ogórki kroimy w plasterki a paprykę i szynkę w paseczki.
Płukamy ryż w zimnej wodzie i osączamy.Mieszamy ryż z szynką,cebulą,ogórkiem i papryką.+++Mieszamy sok pomidorowy,koncentrat,zalewę z ogórków,cukier,sos tabasco.Doprawiamy sola i pieprzem.Wlewamy sos do sałatki i mieszamy dokładnie.
Wstawiamy sałatkę na 2 godziny do lodówki.+++Ucieramy majonez z jogurtem.Mieszamy z sałatką.Dekorujemy natką pietruszki.Smacznego!