Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Sałatka ryżowa na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna sałatka ryżowa podana na ciepło. Idealna do zabrania w pudełko jako lunch w pracy. Jest syta i bardzo prosta w przygotowaniu.Możemy podać ją do kotleta lub przygotować np. z dodatkiem smażonej piersi kurczaka.

Sałatka ryżowa na ciepło

Składniki:

Sałatka ryżowa na ciepło

 

  • 200g. białego ryżu
  • 2 marchewki
  • ćwiartka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 mięsiste pomidory
  • 200 g. groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki rosołu lub bulionu
  • 1 łyżka suszonych ziół
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa na ciepło
Ryż ugotować al dente, odcedzić.

Warzywa obrać, umyć.

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę posiekać drobno.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni roztopić masło klarowane, zeszklić cebulę dodać resztę warzyw.

Smażyć do momentu aż zwiędną co jakiś czas mieszając.

Wlać rosół/bulion, dusić do odparowania płynu.

Do warzyw dodać ryż, doprawić ziołami, solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu przez 5 min. mieszając.